Helden in de jeugdliteratuur

'Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes' is een boek dat niet zo nieuw zou mogen zijn. Het boek bevat de mooiste verhalen die kort en bondig worden beschreven. Geschikt voor ook de jongste lezers onder ons, de verhalen worden versierd met prachtige illustraties van talloze getalenteerde kunstenaars. Ik heb nieuwe helden leren kennen en krijg gelijk kriebels om ze een plekje te geven in 'vrouwen met een mening'. Zo leerde ik vrouwelijke piraten, middeleeuwse keizerinnen, politiek ambitieuze latina's en bad ass journalisten kennen. Na het lezen pakte ik vaak gelijk mijn telefoon, om er vervolgens in mijn hoofd een mooi verdiepend artikel van te kunnen schrijven. Het is nog niet op papier gekomen: te veel keus. Dit boek geeft een groot scala aan vrouwelijke helden voor jonge rebelse meiden. Veel van ons leerden zulke helden kennen tijdens het lezen. Misschien dat je, zoals ik, de verhalen van Astrid Lindgen voorgelezen kreeg, misschien dat je zelf las. Mijn held was Ronja de Roversdochter, ik vroeg jullie welke sterke meisjes en vrouwen jullie zijn bijgebleven. 


Hermelien Griffel uit de Harry Potter reeks - J.K. Rowling

Voor mij is Hermelien niet alleen een slim personage met een liefde voor boeken, maar ook een personage dat doorzettingsvermogen heeft en zichzelf blijft, ook al komt ze uit de Dreuzelwereld. Ik had meteen een band met haar toen ik de boeken voor het eerst las.

De held van @the.raven.books


Vasya uit de Beer en de Nachtegaal - Katherine Arden

Het stoere meisje in de Beer en de Nachtegaal is het hoofdpersonage Vasya. In het ijzige Russische dorpje waar ze opgroeit verwacht men van haar dat ze vrouwelijke taken doet en stil is. Vasya is echter een avonturier. Ook heeft ze de gave om de huisgeesten die voor haar dorp en zijn inwoners zorgt te zien. Maar wanneer er een nieuwe godsdienst in het dorpje wordt geïntroduceerd, worden de geesten verwaarloosd en zijn de dorpelingen in gevaar. Het leuke aan Vasya is dat ze ondanks dat ze de wereld wil zien, ze thuisblijft om haar dorp te redden. Zelfs wanneer iedereen zich tegen haar keert en haar zelfs dood wil, blijft ze hen moedig beschermen. Ze had kunnen luisteren naar haar vader en trouwen, maar ze liep niet weg van het probleem. Bovendien wil ze geen eigendom van een man zijn, ze wil vrij zijn, ook als dat betekent dat de dorpelingen haar schuin aankijken. Vasya leeft liever een kort en noemenswaardig leven, dan een lang en comfortabel leven. Dat alles maakt haar voor mij een stoer meisje.

De held van @boekenbezoeken


Pippi Langkous - Astrid Lindgren

Pipi 'ik heb het nooi gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan' Langkous hoort er zeker bij. Dit stoere, eigenzinnige meisje is een voorbeeld voor alle kinderen die ook graag stoer en uitbundig zijn! Heerlijke boeken voor meisjes die lak hebben aan tuttigheden.

De held van @leesmeisje1De wereld van Sofie - Jostein Gaarder

De Wereld van Sofie van Jostein Gaarder gaat over de veertienjarige Sofie die met haar moeder in een dorpje woont in Noorwegen. Op een dag ontvangt ze twee anonieme briefjes, met daarop twee filosofische vragen. 'Wie ben jij?' en 'Waar komt de wereld vandaan?'. In het boek denkt Sofie na over deze vragen en wordt dit gekoppeld aan de zienswijzen van belangrijke westerse filosofen. Op deze manier is de wereld van Sofie een toegankelijke eerste kennismaking met de westerse filosofie. De verhaallijn van Sofie wordt afgewisseld met een meer filosofische theorie en een spannend plot over de herkomst van de anonieme briefjes. In haar zoektocht naar de afzender reist Sofie de wereld over. Deze reizen worden vaak gekoppeld aan een filosoof van die plaats. Voor mij als tiener was dit boek een eerste kennismaking met filosofie en nog steeds vind ik het een enorme aanrader voor nieuwsgierige pubers!

De held van @boekenplant


Mathilda van Roald Dahl

Ik was een meisje met vanaf het begin een enorme passie voor boeken en lezen, maar ik kwam niet uit een lezersfamilie. Ik las de Donald Ducks van mijn broers, foldertjes van mijn ouders en mijn kleine collectie van eigen boeken. Maar dat was het dan ook. Tot ik met 6 jaar de bibliotheek ontdekte en daar was ze dan: Matilda. Dat lieve maar ook koppige meisje uit het het boek van Roald Dahl. Een meisje waar ik mezelf zo in kon herkennen, zij leerde mij de magie van boeken kennen. En zelfs tot vandaag kijk ik tegen haar op, mijn eerste heldin uit de boeken.

De held van @booksandmacchiatos


Mary and the secret Garden - Frances Hodgson

Ik denk dat ik Mary van 'De geheime tuin' net als Pippi, Ronja en Lampje een sterke, zelfstandige en zeker voor haar tijd feministische meid vind. Ze wordt als het ware aan haar lot wordt overgelaten. Toch kiest ze ervoor om niet bij de pakken neer te zitten maar haar eigen lot te bepalen.  Ze komt er al als jong meisje achter, wanneer ze iemand ontmoet die net als zij ontzettend verwend en gemeen is, dat dit niet de manier is en ze kiest ervoor om het roer om te gooien en hem juist te helpen. Hierdoor wordt ze een sterk en zorgzaam meisje.

De held van @kinderboekentips


Madieke van het rode huis - Astrid Lindgren

Dit was een van mijn lievelingsboeken als jong meisje. Madieke leefde naar mijn idee echt een topleven. Met haar ouders en zusje in dat rode huis en alle ruimte om te ravotten en avonturen te beleven in de natuur. Voor mij was ze bereikbaarder dan Pippi Langkous en veiliger dan Ronja de Roversdochter. Perfecte combi dus. Saillant detail (al zeg ik het zelf): ik dacht 'laat ik het nog eens lezen voordat ik dit stukje schrijf'. Nou, that's not gonna happen, want my god wat een afgrijselijke volwassenen zitten erin. Ik ergerde me direct al dood aan de godvruchtige Linus-Ida, de hulp in de huishouding van de moeder van Madieke. Als kind op de bible-belt is me dat nooit opgevallen (no shit), maar nu kan ik al die religieuze verwijzingen niet meer aan en het boek zelf dus ook amper. En toch: mijn zusje ooit als slaaf verkopen staat nog steeds hoog op mijn agenda.

De held van @francine_orsel


Ronja de Roversdochter - Astrid Lindgren

Ronja de Roversdochter is een stoer en eigenzinnig meisje. Om haar onafhankelijkheid te bewijzen gaat ze samen met de zoon van de vijand, Birk, in het bos wonen. In het bos is ze zelfredzaam, gelukkig en toch ook een kind dat naar de veiligheid van huis verlangt. Mijn moeder las dit boek aan mij voor en de mooiste scene vond ik, als paardenmeisje, de twee wilde hengsten die Ronja en Birk probeerden te temmen. Wat een fantasie, ik had niks lievers gewild dan Ronja zijn. Nog steeds maakt ze onderdeel uit van mijn familie, in de vorm van een boek in de boekenkast, maar ook omdat mijn moeder een van haar meest wilde geiten Ronja heeft genoemd.

Mijn held

Zine making

06-12-2019

De afgelopen weken is het stil op Willekeurige Korte Verhalen en dat komt omdat ik door iets anders dan schrijven geïnspireerd was. Of eigenlijk: ben. In augustus kwam ik in aanraking met het concept van een 'zine' (spreek uit als 'zien'). Een zine is een eenmalig, klein magazine dat zich vooral richt op kunst, vorm en taal. Dat klinkt...

Romans bevatten soms bepaalde wijsheden die uitgesproken worden omdat het personage iemand is die graag feitjes deelt of diep nadenkt. Je weet nooit helemaal hoe betrouwbaar die feitjes dan zijn en toch onthoud je ze als waarheid. Zo las ik laatst in een boek, ik weet natuurljk niet meer welke (want zo gaan die dingen) dat mensen die van literatuur...