Deventer boekenmarkt

Elke eerste week van augustus is het boekenmarkt in Deventer. De hele binnenstad, zelfs de lange asfaltweg langs de IJsel, staat vol met boekenkramen. Nu zal de grootsheid van dit evenement geen verrassing zijn, Deventer is Nederlands boekenstad. Opgroeiende in een klein dorp net buiten deze kleine maar bruisende stad, vroeg ik me als kind af waarom papa op mijn verjaardag altijd even wegging. Hij ging, als parttime antiquaar (tot grote ergernis van mijn moeder, die al die boekenkasten in de gang maar niks vond) naar de legendarische Deventer boekenmarkt.

Die boekenmarkt valt vaak op mijn verjaardag: 1 augustus. Toen ik zelf eenmaal een volwassen boekenliefhebber was, besloot ik met hem mee te gaan. Mijn vader was inmiddels al wat afgestompt, zijn boekencollectie was niet meer wat het was, de hebberigheid was weg. Toch wilde hij mee. Ik was bezig met mijn opleiding tot leraar Nederlands en bij mij was de hebberigheid groter dan ooit. We lieten mijn vriend en moeder achter in de felle zon van het huis dat mijn ouders een aantal jaar terug in het buitengebied hebben verbouwd. Mijn moeder wellicht opgelucht dat mijn vader nu iemand anders had om zijn boekenhobby mee te delen. Mijn vriend bezorgd over hoeveel ik zou meenemen en hoeveel er zou passen in ons kleine appartement. 'Hier,' ik draaide een rondje, 'ik heb mijn brave zomerjurk aan. Nu pas ik er helemaal bij.' Een grapje naar de sufheid van mijn vaders oude baan. Ogen rollen, ik grinnik.

We gingen met de auto. Niet mijn vaders voorkeur, maar ik had hem kunnen overhalen. De fietstassen waren niet groot genoeg voor de plannen die ik had. In Deventer heb je twee grote evenementen per jaar waar heel veel mensen op afkomen. Je hebt het Dickensfestijn, dat me best wel leuk lijkt en toch dacht ik altijd: hè, nee, is dat vandaag? Om vervolgens in een scherpe bocht de stad weer uit te fietsen. En dan is er dus de jaarlijkse boekenmarkt. Die ochtend was het heet, druk en heel erg leuk. Heet en druk vind ik vaak helemaal niet leuk, maar nu waren er boeken. We struinden langs kramen die goedkope nieuwe boeken verkochten, waar mijn vader wat verzamelde. Maar daar was ik niet voor gekomen, ik was gekomen om mijn collectie van Nederlandse auteurs uit te breiden. Het liefst in versleten paperbacks van een euro vijftig. We liepen de Brink voorbij, af en toe pauzerend om botsingen te voorkomen met niet oplettende mensen, het dunne katoenen tasje snijdend in het vlees van mijn schouder. Voorbij de bibliotheek, voorbij de oude hoerenbuurt, raakten we dichter bij de IJssel. De weg vol met kramen oogde kilometers lang. Hier kon ik mijn slag slaan. Ik kocht Wolkers, Van Dis, Martin Bril, Thomas Roosenboom en Tessa de Loo. Mijn vader probeerde af en toe met een 'um, hmm' aan te geven dat het boek geen een euro vijftig waard was. Dat het boek volgens hem geen enkel bedrag waard was. Maar ik was gretig. 

Zelfs zo gretig dat ik daar tussen alle toeristen en geërgerde literaire fanaten besloot dat ik beter Duits wilde leren en een Duitse versie van 'De geheime tuin' kocht. Prachtig boek, maar ik begrijp er geen woord van. Eenmaal slenterend passeerden we de atlassen en biologieboeken, de grote kaarten die ooit in klaslokalen hingen en een paar kramen met ansichtkaarten. We waren de goede kramen voorbij. Ik zag een tiener met een hoedje op bolletjes ijs scheppen uit zijn mobiele ijskraam. We namen allebei te veel bolletjes. Vroeger had mijn vader mijn halve bol weggelikt als hij vroeg of hij even mocht proeven. Dat durft hij nu niet meer. Ook niet als ik toch naar dat onzichtbare vogeltje 'daar bovenin de boom' kijk. Onze gezichten waren verbrand, mijn tassen vol met boeken waarvan ik er, ook nu, pas twee gelezen heb en het grootste deel weer bij de kringloop ligt. Mijn vader weet dat tweedehandsboeken kopen een vak apart is. Ik weet dat, helaas, nog steeds niet. 


Naar de Deventer boekenmarkt?  De 31e editie van de boekenmarkt in Deventer is op zondag 4 augustus. Tip: ga met de trein en neem een kritisch persoon mee.


'De vriendschap' kwam op een ongelukkig moment uit. Als ware haar leven zelf een roman, stierf Palmen haar geliefde Ischa Meijer twee weken voordat haar tweede boek uitkwam. Ze waren kort maar intens samen. Later zal ze over hem een boek schrijven: I.M. Nu publiceerde ze 'De vriendschap', een boek dat veel materiaal bevatte dat eigenlijk was...

'Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes' is een boek dat niet zo nieuw zou mogen zijn. Het boek bevat de mooiste verhalen die kort en bondig worden beschreven. Geschikt voor ook de jongste lezers onder ons, de verhalen worden versierd met prachtige illustraties van talloze getalenteerde kunstenaars. Ik heb nieuwe helden leren kennen en krijg gelijk...

Virginia Woolf is een icoon, een naam die iedereen kent. Al heb je nog nooit van haar boeken gehoord, herken je haar niet op een foto, dan nog ken je de naam van de bekende schrijfster Virginia Woolf. Een van haar bekendste boeken is de roman 'Mrs Dalloway', waarin ze, terwijl ze James Joyces' Ulysses las, een dag beschrijft uit...