De Harry Potter boeken: mijn favorieten

Harry Potter leeft. In de harten van grote groepen kinderen en millenials. In nieuwe pretparken, games en merchandise van de Primark. De boeken worden oneindig vaak herdrukt en de geïllustreerde versies zijn zelfs nog in ontwikkeling. Ik ben geen vreemde in deze wereld, want ook in ben een Potterhead. Ook mijn huis staat vol van Wizarding World posters, boeken, Blu-ray sets en snitches naast de plantenpot. Dit jaar ontdekte ik Storytel en daar stonden tot mijn grote vreugde alle boeken voorgelezen door Stephen Fry op. Nu ik de boeken dus voor de zoveelste keer heb gelezen (geluisterd), leek het mij tijd om te delen hoe ik de Harry Potter boeken indeel. Van minst favoriet tot favoriet. 


7.

Harry Potter and the Goblet of Fire (deel vier)

Een favoriet van velen, maar mij spreekt dit boek het minst aan. Op een of andere manier ligt dit boek altijd met een boekenlegger (zo rond pagina 250) in de boekenkast. In dit boek mis ik de samenhang. En ja, de World Cup duurt wel erg lang. Desalniettemin heb ik het meerdere keren gelezen, want Victor Krum, de Beauxbatons en alle mysteries in dit boek zijn onuitstaanbaar. Het blijft een Harry Potter boek.


6.

Harry Potter the Philosopher's Stone (deel één)

Toen ik de boeken voor het eerst las vond ik dit boek absoluut geweldig. Voorheen had ik alleen de films gezien en dit gaf dat beetje extra dat ik miste. Ik vond het heerlijk om in mijn eigen tempo en ik alle rust de Wizarding World opnieuw te leren kennen. Toch geen boek dat ik hoog plaatst in mijn 'herleeslijst'. Het is een introductie en tijdens het lezen mis ik hetgeen wat de andere boeken wel hebben: de sterke vriendschap tussen Ron, Hermelien en Harry.


5. 

Harry Potter and the Chamber of Secrets (deel twee)

Voor veel mensen staat dit boek helemaal onderaan. Het verhaal is misschien iets minder spectaculair dan in de andere boeken. Wat ik zo leuk vind aan dit boek is dat Ron, Hermelien en Harry een hecht team vormen. Ze beleven het avontuur echt met zijn drieën, Hermelien begint hier ook een personage te worden met wie ik me kon identificeren. De nieuwe magische elementen die we leren kennen zorgen voor extra spanning in dit boek, zoals Ginny haar verhaallijn. En natuurlijk, iets wat we absoluut niet mogen vergeten, de introductie van de Weasely familie in The Burrow.


4.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (deel drie)


De nieuwe elementen in de boek zijn verfrissend en zorgen voor een mooi samenhangend verhaal. The nightbus, Azkaban, een nieuw familielid voor Harry en alle verrassingen in het boek zijn om te smullen. Dit boek zou ook op nummer 1 kunnen staan, mocht ik de andere boeken niet nog leuker vinden. Het boek bevat echter ook wat onderdelen die ik minder interessant vind, het gevecht tussen Hermeliens kat en Rons rat was een beetje veel voor me. De geïllustreerde versie is een echte aanwinst en vaak pauzeer ik het lezen even om naar Jim Kays gedetailleerde versie van de Wizarding World te kijken.3.

Harry Potter and the Deathly Hallows (deel zeven)

Het laatste boek uit de serie heb ik het vaakst gelezen. Het onderscheid zich natuurlijk in het feit dat we niet met de trein naar Hogwarts gaan, maar het avontuur nu echt kan beginnen. Daarmee is dit boek de ultieme ontsnapping aan de dagelijkse realiteit. Wat natuurlijk alle Harry Potter boeken zijn (daarom vind ik ze ook zo leuk), maar dit boek is dat voor mij het meest. Als mijn verzameling even een tijdje heeft staan stoffen, dan begin ik heel dwars niet met De Steen der Wijzen, maar met deze.


2.

Harry Potter and the Half-Blood Prince (deel zes)

In dit boek nemen we wat afstand van Harry als personage en gaan we dieper in op de Wizarding World. Het eerste hoofdstuk, waarin het perspectief bij de Muggle premier ligt, vind ik net als het bezoek dat we aan het huis van Snape brengen een gewaagde maar goede keus. Samen met de herinneringen van Tom Riddle krijgt dit boek een goede lading. Niet te vergeten zijn de romantische komische elementen in dit boek, die ik ook enorm kan waarderen. 


1.

Harry Potter and the Orden of the Phoenix (deel vijf)

En nu, mijn ultieme favoriet. Het boek waarin we een diepe duik nemen in de ziel van Harry. Ik las ooit de grappige, maar onterechte opmerking: 'I get it, it's angry Harry, let's move on.' De ontwikkelingen die Harry in dit boek doormaakt zijn cruciaal voor de uitkomst van zijn verhaal. Tevens zijn ze herkenbaar, Harry verkeert zich in een staat van puber zijn die iedereen eens heeft doorgemaakt. De wereld die we de afgelopen vier boeken hebben zien groeien, wordt getest. Het wordt wankel en vriendschappen worden op de proef gesteld. J.K. Rowling heeft Harry in dit boek klaargestoomd voor wat te komen staat. De diepgang in dit boek, die de andere boeken minder hebben, maakt dat dit mijn favoriete Harry Potter boek is.


De films

De boeken zijn natuurlijk waar het allemaal om draait. Desalniettemin zijn de films ook de bom en heb ik ze ontelbaar vaak gezien. Vorig jaar heb ik deze veel te dure Blu-ray set gekregen, inclusief een groot aantal extra's. Dat was weer extra reden om in de Harry Potter sferen te komen. Hier de acht Harry Potter films gerankt van minst favoriet tot favoriet. Deze lijst komt zeker niet overeen met de boekenlijst.

8. Harry Potter and the Camber of Secrets (deel twee)

Tja, wellicht te vaak gezien als kind. Voor mijn smaak ook te veel actie en te weinig karakter.

7. Harry Potter and the Order of the Phoenix (deel vijf). 

Mijn favoriete boek, maar de film is wat aan de saaie kant. Ook is Umbrigde té goed, waardoor ik steeds een beetje in elkaar kruip bij haar scènes. 

6. Harry Potter and the Deathly Hallows, part 2 (deel acht)

Een echte 'part 2' film, maar daardoor niet minder spectaculair. Ik kijk hem eigenlijk altijd na part 1. Op zichzelf staand vind ik de film niet erg sterk, waar de andere films dat wel zijn. De 'final battle' maakt deze film enorm innemend.

5. Harry Potter and the Philosopher's Stone (deel een). 

Deze film zit vol met nostalgie en liefde. Er is zoveel aandacht besteed aan de set en dat is nergens zo goed te zien als in deze film. Harry die de Wizarding World ontdekt is buitengewoon meeslepend.

4. Harry Potter and the Goblet of Fire (deel vier)

Deze film zit vol knap gemaakte actie en humor. Een film die goed wegkijkt en daarom ook een dvd die ik vaak uit zijn hoesje haal. Mist helaas wel dezelfde diepgang als het boek.

3. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (deel drie)

Als kind mijn favoriet, omdat die heel erg spannend was. Maar gelukkig niet té spannend, het zat op het randje. Met de geweldige nieuwe cast en het creatieve regiewerk van Alfonso Cuarón vind ik deze film cinematografisch het best.

2. Harry Potter and the Half-Blood Prince (deel zes)

Deze film is net zo fijn als het boek. Veel Dumbledore, veel tienerliefde. De romcom van de Harry Potterfilms.

1. Harry Potter and the Deathly Hallows, part 1 (deel zeven). 

Deze film heb ik het vaakst gezien. Hij gaat aan als ik heel erg moe ben, ziek ben of wat behoefte heb aan selfcare. Op een of andere manier maakt deze film me rustig en blij tegelijk. Het ontsnappen, het avontuur, de vriendschappen. Deze film is mijn absoluut favoriet.

'De vriendschap' kwam op een ongelukkig moment uit. Als ware haar leven zelf een roman, stierf Palmen haar geliefde Ischa Meijer twee weken voordat haar tweede boek uitkwam. Ze waren kort maar intens samen. Later zal ze over hem een boek schrijven: I.M. Nu publiceerde ze 'De vriendschap', een boek dat veel materiaal bevatte dat eigenlijk was...

'Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes' is een boek dat niet zo nieuw zou mogen zijn. Het boek bevat de mooiste verhalen die kort en bondig worden beschreven. Geschikt voor ook de jongste lezers onder ons, de verhalen worden versierd met prachtige illustraties van talloze getalenteerde kunstenaars. Ik heb nieuwe helden leren kennen en krijg gelijk...

Virginia Woolf is een icoon, een naam die iedereen kent. Al heb je nog nooit van haar boeken gehoord, herken je haar niet op een foto, dan nog ken je de naam van de bekende schrijfster Virginia Woolf. Een van haar bekendste boeken is de roman 'Mrs Dalloway', waarin ze, terwijl ze James Joyces' Ulysses las, een dag beschrijft uit...